Sarı Kantaron Yağının Faydaları Nelerdir?

By | 26/02/2018

Sarı kantaron yağının faydaları cilt problemlerini iyileştirmekten romatizma tedavisine kadar oldukça çeşitlidir. Mucizevi içeriğiyle ve pratik kullanımıyla her evde bulunması gereken doğal bir yağdır. Bu yazımızda sarı kantaron yağının faydaları nelerdir ve özellikle kantaron yağının cilde faydaları konularında bilgi vereceğiz.

Sarı kantaron yağı, parlak sarı renkte çiçekleri olan sarı kantaron bitkisi işlenerek elde edilir. Sarı kantaron bitkisi yüksekliği 30 cm ile 90 cm arasında değişen çok yıllık otsu bir bitkidir. Dünyanın farklı bölgelerinde bulunan sarı kantaron bitkisi ülkemizde de yetişmektedir. Bu yüzden kolayca temin edilebilir. Sarı kantaron yağının faydaları ve bizzat sarı kantaron bitkisinin kendisinden istifade edilebilir.

Sarı kantaron yağının faydaları nelerdir

Sarı kantaron yağının faydaları nelerdir

Sarı kantaron bitkisinin ülkemizde yörelere göre değişen pek çok farklı adı vardır. Bunlardan bazıları şöyle: ‘yaraotu’, ‘kanotu’, ‘kılıç otu’, ‘mayasıl otu’, ‘koyunkıran’ ve ‘binbirdelik otu’ Sarı kantaron yağının faydaları arasında en yaygın kullanımı olan ciltte açılmış yaraları çabuk iyileştirmesidir. ‘yaraotu’ tabiri de sarı kantaron yağının cilde faydaları bakımından verilmiş bir ad olabilir.

Sarı kantaron yağının faydaları

Sarı kantaron yağının faydaları arasında kan dolaşımını artırmak, çıbanları iyileştirmek, romatizmaya iyi gelmek, depresyon hissini gidermek ve kan şekerini düşürmek gibi önemli maddeler bulunur. Ayrıca sarı kantaron yağının cilde faydaları yaralardaki iltihap ve ağrıyı gidererek yaraları çabuk iyileştirmek, cildin daha pürüzsüz olmasını sağlamak ve güneş yanıklarına iyi gelmektir.

Sarı kantaron bitkisi işlenerek hazırlanan sarı kantaron yağının içindekiler C vitamini, quercitrin, quercitin, rutin gibi flavon çeşitleri, craphyllene, pinene, limonene, myrcene gibi çeşitli uçucu yağlar, tanen, karoten, pektin, kolin, resin ve reçine gibi faydalı bileşenlerdir.

Sarı kantaron yağının faydaları:

  • Kan şekerini düşürür: Sarı kantaron yağının kan şekerini düşürücü özelliği vardır. Kan şekerinde dengesizlik yaşayanlar çok az miktarda sarı kantaron yağı alabilirler.
  • Romatizmaya iyi gelir: Romatizma hastaları kaslarda ve eklemlerde oluşan romatizma ağrılarını dindirmek için sarı kantaron yağının faydaları ve iltihap giderici özelliğinden yararlanabilirler. Romatizma olan yerlere sarı kantaron yağı ile masaj yapabilirsiniz. Buna ek olarak daha etkili olması için sarı kantaron yağını çeşitli bitkisel yağlarla da karıştırarak uygulayabilirsiniz.
  • Cilt yaraları: Antiseptik özelliğe sahip sarı kantaron yağının cilde faydaları yaralara uygulandığında yaranın mikrop kapmasına engel olmaktır. Yaradaki iltihapları yok eder. Böylece cilt yaraları çok çabuk iyileşir. Buna ek olarak sarı kantaron yağını biraz balla karıştırarak uygularsanız yaranın kanamasını kolayca durdurur. Aynı zamanda sarı kantaron yağı ve bal karışımı doğal antibiyotik işlevi görür.
  • Güneş yanıkları: Güneşin zararlı ışınlarından zarar görmüş cilde sarı kantaron yağı uygulayabilirsiniz. Sarı kantaron yağının hücre yenileyici özelliği cildin eski sağlıklı görünümüne kavuşmasını sağlayacaktır. Sarı kantaron yağının cilde faydaları arasında güneş yanıklarını iyileştirmek ve cildi yatıştırmak da bulunur.
  • Hemoroid: Sarı kantaron yağını biraz suyla seyreltip hemoroid olan bölgeye düzenli olarak uygulayın. Hemoroid iyileşene kadar günde bir kez uygulamanız kafidir.
  • Egzama: Egzama eller, sırt ya da saç dipleri gibi vücudun neredeyse her bölgesinde ortaya çıkan ve cildi tahriş eden bir rahatsızlıktır. Sarı kantaron yağının cilde faydaları arasında egzamaya iyi gelmesi de bulunur.
  • Cilt problemleri: Sarı kantaron yağının cilde faydaları cilt bakımında kozmetiklerin yerine kullanılabilmesidir. Sarı kantaron yağı cilde uygulandığında ciltteki sivilce ve akneleri iyileştirir. Sarı kantaron yağı cildin daha sağlıklı ve pürüzsüz görünmesini sağlar. Ayrıca sarı kantaron yağı ciltte hücre yenilenmesini de hızlandırır.
  • Et benleri: Cilt üzerinde rahatsız edici bir görüntü oluşturan et benlerini yok etmek için üzerlerine bir miktar sarı kantaron yağı uygulayın. Bu uygulamaya düzenli olarak iki ya da üç ay boyunca et beni yok olana kadar devam edin.
  • Kan dolaşımını artırır: Sarı kantaron yağının faydaları arasında kan dolaşımını artırmak da bulunur.
  • Depresyon: Sarı kantaron yağı her türlü stres, gerginlik, olumsuz duygular ve depresyon hissi ile başa çıkmayı kolaylaştırır. Sarı kantaron yağını kadınlar menopoz döneminde yoğun olarak hissedilen stres, gerginlik ve benzer duygu durum değişimleriyle başa çıkmak için kullanabilirler.

Sarı kantaron yağı nasıl yapılır:

Sarı kantaron yağını evinizde kolayca hazırlayabilirsiniz. Bu sayede içinde hiçbir yabancı katkı maddesi bulunmayan, tamamen doğal olduğuna emin olduğunuz bir yağı kullanabilirsiniz. Kendi hazırladığınız sarı kantaron yağını gönül rahatlığıyla cilt yaralarına, kesiklere, güneş yanıklarına, sivilce ve aknelere, romatizmalı yerlere uygulayabilirsiniz. Doğal zeytinyağı ve sarı kantaron bitkisinden hazırlanmış karışımla sarı kantaron yağının faydaları nelerdir, en üst düzeyde etkisini gösterecektir.

Malzemeler:

  • Temiz bir cam kavanoz.
  • Saf zeytinyağı
  • Sarı kantaron bitkisi

Yapılışı:

  • Tam mevsiminde toplanmış sarı kantaron bitkisinin çiçek ve yapraklı kısımlarını ayırın.
  • İyice ezerek püre haline getirdiğiniz çiçek ve yaprakları orta boy bir cam kavanoza koyun.
  • Sarı kantaron bitkisinin üzerine istediğiniz oranda saf zeytinyağı ekleyin.
  • Kavanozun ağzını açık bırakın ya da ince bir tülbentle kapatın. Maksat kavanozun içindekilerin hava almasını sağlamaktır.
  • Sabah ya da öğle güneşi alan bir yere bırakın. Bir hafta boyunca her gün bir defa kavanozu çalkalayarak içindekilerin iyice karışmasını sağlayın.
  • Bir hafta sonra kavanozun kapağını kapatın ve bir ay daha bekleyin.
  • Bir ayın sonunda sarı kantaron yağı hazır olacaktır. Koyu renkli bir şişeye süzerek doldurun. Serin ve karanlık ortamda muhafaza edin.

İlginizi çekebilir:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *